Als je hoort dat je geadopteerd bent, denk je misschien meteen aan je biologische ouders. Wie zijn ze en waar kom jij vandaan? Het kan ook zo zijn dat je pas later de behoefte krijgt om meer over je biologische ouders te weten.

Waar kom ik vandaan?

Als je uit het buitenland geadopteerd bent, ben je misschien vooral benieuwd naar het land waar je vandaan komt. Waar ligt het precies? Hoe leven de mensen? Welke taal spreken ze? Op internet kun je al veel informatie vinden.

Wie zijn mijn biologische ouders?

Niet weten wie je biologische ouders zijn, is voor sommige mensen moeilijk. Je mist informatie over je 'roots', over waar je vandaan komt. Waar ben ik geboren? Wie zijn mijn ouders? Op wie lijk ik? Waarom hebben ze me afgestaan? Heb ik nog broers en zussen?

Waar begint mijn zoektocht?

Vraag je adoptieouders of ze je alles willen vertellen wat zij weten. Wil je op zoek naar je biologische ouders? Vraag dan of ze je willen helpen bij je zoektocht. Leg daarna contact met het adoptiebureau dat heeft bemiddeld bij jouw adoptie. Vanaf daar kun je verder zoeken.

Tip: besef dat het voor je adoptieouders moeilijk kan zijn als je op zoek gaat naar je biologische ouders. Laat hen weten dat jouw gevoelens voor hen niet zullen veranderen.

Praat erover

Wil je met iemand praten over je gevoelens? Doe dat dan met iemand die je vertrouwt. Bijvoorbeeld je ouders, een ander familielid, een goede vriend(in) of je mentor op school.

Ken je iemand die ook is geadopteerd? Misschien kun je er met hem of haar over praten. Misschien heeft hij of zij wel goede tips. Er zijn ook verenigingen voor mensen die geadopteerd zijn, waarmee je contact mee kunt leggen.

Wie kan me verder helpen?

Als je adoptieouders je niet verder kunnen helpen, kun je contact opnemen met Fiom. Fiom helpt jonge mensen die vragen hebben over hun afkomst en die op zoek zijn naar hun biologische ouders. Op Fiom.nl vind je informatie en hulp.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.