Eczeem is een huidaandoening waar veel baby’s last van hebben. Je herkent eczeem aan de volgende symptomen:

  • roodheid;
  • jeuk;
  • schilfertjes;
  • kloofjes;
  • vochtblaasjes.

Meestal komt het voor op het hoofd, de armen, het bovenlichaam en in de knieholtes.

Eczeem is een jeukende ontsteking van de huid. Het kan over de hele huid zitten of alleen maar op een paar plekjes. Als er in de familie eczeem voorkomt, of een andere allergie, zoals hooikoorts of astma, is de kans groter dat je baby het ook krijgt.

Contacteczeem

Je kunt allergisch zijn voor stoffen, zoals metaalstof, hout, shampoo, verfkleurstoffen, textiel, rubber en sommige planten. Hierdoor kun je contacteczeem krijgen.

Allergische aanleg

Je kind kan geboren zijn met een allergische aanleg en daardoor eczeem krijgen. Dit heet constitutioneel of atopisch eczeem. Dauwworm is daar een voorbeeld van. Je kind krijgt dan al heel jong eczeem. De huid wordt rood en jeukt. Op het gezicht en tussen de hoofdharen zitten vaak vochtige blaasjes. Dit eczeem gaat vaak weer weg als je kind ouder wordt, maar het kan ook weer terugkomen in de puberteit. Die allergische aanleg kan dan ook in een andere vorm tot uitdrukking komen, bijvoorbeeld als hooikoorts.

Wat kun je doen als je baby eczeem heeft?

Eczeem is een chronische huidaandoening. Dat betekent dat je het niet kunt genezen. Als de klachten niet vanzelf overgaan, kun je ze meestal wel verminderen. Het is verstandig om met je huisarts te overleggen wat de beste optie is om het eczeem van je kind te behandelen. Meestal schrijven huisartsen een zalfje voor.

  • Bezoek je huisarts. Je huisarts kan de oorzaak zoeken.
  • Zorg dat je kind niet krabt aan eczeem. De kans is dan groter dat het een infectie krijgt.
  • Zorg dat de huid niet uitdroogt. Smeer je kind regelmatig in met een neutrale zalf of crème.
  • Koop materialen zonder allergene stoffen.

Meer informatie over eczeem

Op de website Huidhuis.nl vind je meer informatie over eczeem en ook informatie over andere huidaandoeningen.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.