Uit onderzoek weten we dat het belangrijk is om kinderen grenzen te geven bij het gebruik van media. Hierdoor gaan zij bewuster om met media, zodat hun gedrag gezond en veilig blijft. Hoe jonger kinderen leren dat er regels zijn als het om media gaat, hoe beter. Ze kunnen zich dan ook beter beheersen in de puberteit.

Hoeveel beeldschermtijd per dag?

Een richtlijn voor de tijdsbesteding op een dag is lastig. Kinderen gebruiken vaak net als volwassenen veel media tegelijk. De tv staat aan, tegelijkertijd zijn ze op een tablet of mobiel bezig en ze luisteren muziek bij het maken van huiswerk.

Een algemene richtlijn is: niet meer dan twee tot drie uur beeldschermtijd per dag. Drie uur is al veel. Vooral ook als je wilt dat er nog tijd over is voor beweging en andere dingen. Let ook op een goede lichaamshouding bij het beeldschermgebruik.

Regels en grenzen zijn belangrijk, wat deze regels ook zijn. Als je geen regels stelt, is de kans groot dat het mediagebruik in de puberteit uit de hand loopt. De tips hieronder kunnen je helpen bij het stellen van regels.

Tip 1: stop ruim voor bedtijd met gamen

Het beste is dat je kind anderhalf uur voor de bedtijd stopt met gamen. Kinderen blijven anders te lang alert, waardoor ze moeilijker in slaap komen. Bij tv-kijken of lezen gebeurt dat niet.

Tip 2: liever geen eigen tv of tablet

Geef kinderen liever geen tv op de eigen kamer. Ze gaan daardoor minder spelen. Tv op zich is geen probleem als het niet te veel is, liefst op vaste tijden, en met een ouder in de buurt.

Ook het meenemen van de tablet naar de kamer is tot negen jaar nog geen goed idee. Ze wennen dan te veel aan het alleen bezig zijn zonder het gezin. Ook heb je geen zicht op het spelen met de tablet. Je weet dus niet hoe lang je kind al speelt.

Tip 3: laat de jongste niet meekijken met de oudste

Zijn er kinderen van verschillende leeftijd in het gezin? Verdeel dan de tijd van computer, tablet en tv onder hen. Zo krijgen de jongste kinderen niet steeds programma's en games te zien krijgen waar ze nog niet aan toe zijn.

Tip 4: spreek vaste momenten af

Spreek af dat kinderen media mogen gebruiken op vaste momenten op de dag. Dit soort routines helpt soms zeuren te voorkomen en mediagebruik te beperken, als dat nodig is.

Tip 5: veilig gedrag online

Praat met je kind over zijn of haar online gedrag. Leg uit dat de wet ook op internet geldt. Je mag bijvoorbeeld niet inbreken in het account van een ander; dat is strafbaar. En je mag ook niemand kwetsen, beledigen of uitschelden op het internet of via de telefoon. Praat ook over de risico's van internet en seks.

Tip 6: voorzichtig zijn met persoonsgegevens

Leer kinderen voorzichtig te zijn met hun gegevens. Vertel dat ze aan niemand hun persoonsgegevens (naam, adres, telefoonnummer) of andere persoonlijke gegevens (waar je op school zit, waar je ouders werken enz.) moeten geven. Anderen kunnen hier misbruik van maken.

Tip 7: afspraken over online geld uitgeven

Spreek af of je kind zakgeld mag uitgeven op internet, en zo ja, hoeveel en hoe.

Tip 8: Meldknop.nl

Vertel kinderen waar ze hulp kunnen vragen als dat nodig is. Je wilt natuurlijk dat ze meteen naar jou komen, maar als ze dat niet willen of kunnen, dan is er de Kindertelefoon. Maak ze ook bekend met de Meldknop.nl. Hier kunnen ze informatie lezen, maar ook direct met een hulpverlener in contact komen. Installeer de Meldknop in de browser, zodat ze die snel weten te vinden.

Tip 9: blijf in gesprek met je kind

Als je tegen kinderen zegt 'niet te lang gamen, want...' zorgt dat er vaak voor dat ze het juist wel doen. Het is beter als je kind zelf gaat begrijpen dat te veel media niet goed is. Dat bereik je door er met je kind over te praten. Bijvoorbeeld: Hoe voelt het als je lang achter elkaar gamet? Maar ook: Wat voel je als je reclame ziet? Waarom vind jij het belangrijk om niet alle foto's op internet te zetten?

Meer informatie:

Fiona over mediagebruik

Bron: Opvoedinformatie Nederland
Fiona geeft een aantal tips over hoe je kunt omgaan met het mediagebruik van je kind.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.