Een goede lichaamshouding is belangrijk voor een gezonde ontwikkeling. Als je kind een verkeerde houding aanleert, kan je kind later gezondheidsklachten krijgen, zoals rugklachten. Daarom is het goed om al vroeg te letten op de lichaamshouding van je kind. De houding wil zeggen: de stand van het lichaam of de manier waarop je kind zit, staat en beweegt.

Ontwikkeling van de houding

Je kind leert zich steeds beter bewegen in de loop van de tijd. Als je baby net geboren is beweegt hij nog niet gericht. Maar vanaf 4 maanden leert je baby hoe hij zijn houding kan aanpassen aan de situatie. Hoe ouder je kind, hoe beter dat gaat. Die ontwikkeling gaat door tot je kind 16 tot 18 jaar is.

Er zijn veel dingen die invloed hebben op de houding van je kind, zoals lengte, gewicht en leeftijd. Het maakt ook uit hoeveel je kind beweegt. Bewegen door sport en spel is belangrijk voor een goede houding.

Het zelfvertrouwen van je kind heeft ook invloed. Onzekerheid kan zorgen voor een gebogen houding.

Een gezonde lichaamshouding is een actieve houding

Een gezonde houding bij het zitten, staan of lopen is een actieve houding. Wat is een actieve houding?

  • Ga zitten of staan alsof er een touwtje vanaf beneden door je heen loopt en vanaf je hoofd recht omhoog wordt getrokken.
  • Houd je schouders ontspannen en naar achter.
  • Trek je buik in.
  • Je voeten staan een beetje uit elkaar, ongeveer zo breed als je heupen.
  • Je gewicht rust op allebei je voeten evenveel.
  • Houd je hoofd rechtop.
  • Houd je benen recht, maar ontspan je knieën.
  • Vanaf de zijkant gezien zijn de oren, de schouders en de heup in één lijn.

Het is normaal als er een lichte holling is in de nek en de onderrug en een lichte bolling in de bovenrug.

Een goede houding stimuleren

Je kunt een gezonde lichaamshouding stimuleren door zelf het goede voorbeeld te geven. Als je kind wat ouder is kun je uitleggen wat een actieve houding is. Is je kind daarvoor nog te jong? Dan kun je bijvoorbeeld zeggen: 'Maak je maar groot, met je haren naar het plafond.'

Veel bewegen is goed voor de houding van je kind. Een makkelijke manier om meer te bewegen is om je kind lopend of fietsend naar school te brengen. Vanaf ongeveer 6 jaar kan je kind vaak al zelf fietsen.

Het is belangrijk dat je kind niet te lang achter elkaar in één houding zit. Stimuleer je kind om elke 30 minuten van houding te wisselen, ook als je kind naar een beeldscherm kijkt. Je kind kan bijvoorbeeld ook staand lezen of op de tablet werken. Of je kind kan op de buik liggen. Dat is een goede training voor de rugspieren.

Als je kind nog jong is, kun je zorgen voor peutermeubels die goed passen. Als je kind naar school gaat, is het belangrijk dat je kind daar een goed passende stoel en tafel heeft. Let ook eens op het gewicht en de omvang van de schooltas. Heeft je kind een rugzak, dan is het beter als je kind die op beide schouders draagt. Je kind kan de zware spullen het beste zo dicht mogelijk bij de rug dragen.

Maak je je zorgen over de lichaamshouding van je kind? Dan kun je daarover praten met de jeugdarts of de jeugdverpleegkundige of met je huisarts.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.