NIEUWS
08 september 2022

9 september 2022: Dag van de Scheiding

Sandra Lambers is 43 jaar, orthopedagoog, kind van gescheiden ouders, leeft sinds 2014 gescheiden van de vader van haar oudste 2 kinderen en heeft vorig jaar een baby gekregen met haar liefdespartner. Behalve haar ervaringsdeskundigheid, neemt ze kennis uit diverse opleidingen en cursussen mbt het thema scheiding mee in haar werk als beroepsopvoeder binnen het CJG Meierijstad. Ze schrijft zo nu en dan een blog. Dit keer op de Dag van de Scheiding 2022.


De dag van de Scheiding

Nee, niet mijn scheiding maar de dag waarop we in heel Nederland extra aandacht voor dit thema hebben. En natuurlijk denk ik dan ook terug aan mijn scheiding…of moet ik zeggen ‘onze’ scheiding? Want hoewel we ieder in een andere fase van acceptatie, emotie en verwerking zaten, hebben we gezamenlijk ons besluit aan de kinderen uitgelegd. Misschien wel de meest moeilijke en pijnlijke dag in herinnering van ons gezin.

Je wilt het als ouders goed doen! Voor jezelf, soms zelfs voor je ex-partner en in ieder geval altijd alles zo goed mogelijk regelen voor de kinderen! Zij hebben immers niet voor deze situatie gekozen. Je probeert je hoofd financieel, emotioneel en pedagogisch boven water te houden maar dat valt echt niet altijd mee. Er moet veel geregeld worden en je moet steeds weer in gesprek met de andere ouder om tot overeenstemming te komen.

Er zijn professionals maar ook middelen die je daarbij kunnen helpen. Zo is er het ouderschapsplan wat je helpt nadenken over wat je allemaal rondom het ouderschap wilt afspreken en organiseren. Bezig zijn met dat document, heeft mij enorm geholpen om helder te krijgen wat ik belangrijk vond voor onze kinderen. Ik probeerde me een voorstelling te maken van hoe mijn ideeën in de praktijk voor de kinderen zouden uitpakken en schaafde bij.

Hoe fijn zou het zijn wanneer er een middel is wat je helpt te luisteren naar de wensen, behoeften en belang van je kind(eren)? Een middel wat opkomt voor de rechten van je kind. Wat je helpt om met je kind in gesprek te gaan en je van daaruit helpt gevolg te geven aan wat in de praktijk van alle dag ook werkelijk mogelijk is.

Dat middel is er: het KIES Kindplan! Vanaf vandaag gratis te downloaden via onderstaande link:

KIES Kindplan


Voor meer informatie, advies en/of een luisterend oor, kun je terecht bij het Kenniscentrum Kind&Scheiding via het CJG Meierijstad. Ik en mijn deskundige collega’s staan voor je klaar.
Betrokken groet, Sandra