NIEUWS
15 juni 2022

Gescheiden Opvoeden na Corona

Sandra Lambers is 43 jaar, orthopedagoog, kind van gescheiden ouders, leeft sinds 2014 gescheiden van de vader van haar oudste 2 kinderen en heeft vorig jaar een baby gekregen met haar liefdespartner. Behalve haar ervaringsdeskundigheid, neemt ze kennis uit diverse opleidingen en cursussen mbt het thema scheiding mee in haar werk als beroepsopvoeder binnen het CJG Meierijstad. Ze schrijft zo nu en dan een blog. Dit keer over gescheiden opvoeden na corona.


Gescheiden opvoeden ná de corona-periodeCorona lijkt voorbij 😊 Althans, deze lente/zomer en hopelijk kunnen we daarna ook maatregelen-vrij blijven genieten met en dichtbij elkaar.
Voor veel gescheiden (vind ‘gebroken’ zo veel verdrietiger klinken) gezinnen is het een uitdaging geweest om passende en veelal nieuwe afspraken met elkaar te maken rekening houdend met de geldende maatregelen. Want, misschien vierde je voor corona nog wel gezamenlijk de verjaardag van jullie kind(eren) en was dat tijdens de maatregelen ineens niet meer mogelijk of gewenst? Misschien ging je voor corona lekker vaak op vakantie met de kinderen en/of deden jullie een gezamenlijke activiteit en was dat tijdens corona niet of minder mogelijk?

Inmiddels mag en kan alles weer met elkaar en dat biedt mogelijkheden maar soms ook onduidelijkheid en/of verschillende verwachtingen. Zo kan het voorkomen dat je beiden een week na elkaar met de kinderen op vakantie gaat (want we kunnen weer 🌞) maar heb je jezelf wel eens afgevraagd of dat voor de kinderen fijn is? Een ander voorbeeld is of je weer gezamenlijk de verjaardag van je kind(eren) viert of beviel het veel beter om het apart te houden? Ga je weer gezamenlijk naar het oudergesprek op school, de voorstelling/presentatie of sportwedstrijd van je kind en doen jullie nog dat jaarlijkse uitstapje met elkaar omdat jullie kind(eren) dat zo leuk vinden met papa èn mama?

"De tijd heeft niet stilgestaan en dat vraagt om opnieuw met elkaar in gesprek te gaan"


Kortom, de tijd heeft niet stilgestaan en dat vraagt om opnieuw met elkaar in gesprek te gaan, wat soms kan leiden tot nare discussies. Kloppen en passen de afspraken in het ouderschapsplan nog wel?
Merk je nou dat je ex-partner niet dezelfde verwachtingen heeft als jij? Probeer dan eens niet direct te reageren maar even de tijd te nemen en met oprechte belangstelling te vragen wat de ander denkt, voelt en wat het voorstel van de ander zou zijn. Meestal schuilt er achter strijd/conflict/discussie namelijk (veel) oude pijn, niet gehoord, gezien of begrepen voelen en vooral goede bedoelingen! Wanneer je beiden ruimte kunt geven aan dat stuk van de ander, is er vaak (weer) veel mogelijk.
Kom je er samen niet uit? Betrek dan een onafhankelijke derde persoon, waarin jullie beiden vertrouwen hebben, bij jullie gesprek om het te begeleiden.

Voor meer informatie, advies en/of een luisterend oor, kun je terecht bij het Kenniscentrum Kind&Scheiding via het CJG Meierijstad. Ik en mijn deskundige collega’s staan voor je klaar.
Zonnige groet, Sandra